Despre Rodica

Sunt  Rodica Chira, si as dori prin intermediul acestei relatari sa va fac cunoscut cazul nostru, mai precis situatia prin care am trecut si in care ma aflu.
In 2010, mai précis la inceputul anului 2010, am unele dureri in partea dreapta, in zona ficatului, care la momentul respectiv le-am tratat cu indiferenta din prisma faptului ca este ceva care trece.
Cu trecerea timpului situatia s-a agravat si evolutia mea am realizat ca nu merge spre bine, mai précis ficatul a luat proportii mari, fapt care ne-a pus in situatia de a lua o hotarare.
Am cerut o evaluare a starii de sanatate medicului de familie care ne-a indrumat spre Clinica de Interne Medicala III, CLUJ, unde in decursul a trei saptamani - in prima faza, si asteptarea rezultatelor care in total a durat peste doua luni am aflat diagnosticul de AMILOIDOZA.
La inceput nu am realizat despre ce e vorba, deoarece nu pot spune ca am avut simtomele unei boli grave(sau asa crezand noi la momentul respectiv), apoi am inceput sa ne informam despre boala prin intermediul medicilor, de pe internet, am realizat ca nu este chiar usor fapt care ne-a pus pe ganduri.Timpul care s-a scurs de la externarea din Cluj pana la aflarea rezultatelor nu a fost prea benefic pentru moralul meu. Stiind ca boala mea este o boala de sange, iar curele care se vor face sunt prin departamentul hematologie am luat legatura cu doamna dr.Truica, sefa sectiei de hematologie din Baia Mare
Dna doctor ne-a ascultat, ne-a inteles, a stiut despre ce e vorba si ne-a indrumat, mai precis a luat legatura cu Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti, sectia hematologie, cu domnul dr.Corin, seful sectiei.
Domnul profesor universitar dr.Corin ne-a evaluat din nou, iar in urma investigatiilor si a diagnosticului de AMILOIDOZA, am urmat un tratament cu citostatice timp de 4 cure (o singura cura urmand a se desfasura pe parcursul a 21 de zile), dupa care ar fi trebuit sa facem transplantul de celule stem, de fapt recomandarea medicilor era de autotransplant. Perioada de investigatii facute la Institutul Clinic Fundeni si diagnosticul au mai durat ceva vreme, adica de la sfarsitul lunii noiembrie 2010 pana la sfarsitul lunii martie 2011. La sfarsitul lunii martie 2011 trebuia sa terminam curele de citostatice, sa vedem daca acele citostatice au avut efectul dorit….insa…spre mirarea noastra si a medicilor nu s-a vazut nici o imbunatatire, adica organismul meu nu a reactionat la tratamentul citostatic.
Din discutiile avute cu doamna dr.Truica referitoare la evolutia bolii mele, am constatat ca timpul in momentul de fata nu ne mai ajuta si trebuia sa facem urgent ceva, daca nu facem ceva acum…poate peste un an va fi prea tarziu…..
Fiind internata in Clinica din Fundeni, psihicul meu a trecut printr-o perioada foarte grea, deoarece in decursul internarilor in spital am legat o mare prietenie cu o "colega de suferinta" care avea leucemie si avea nevoie de transplant de celule stem, mama a unui copil din Arges. In urma procedurilor premergatoare transplantului prietena mea in varsta de 40 ani a decedat. Din acel moment a inceput sa imi fie frica sa fac transplantul in Romania.
Cu multa incredere in Dumnezeu si avand sprijinul unui verisor plecat in Italia de cativa ani, am facut o programare la Clinica San Rafael de langa Milano.Domnul dr.CICERI,seful sectiei de hematologie al clinicii, m-a consultat  iar dupa doua saptamani a reusit sa ma interneze. Din acel moment, adica din 12 aprilie 2011 sunt internata in clinica pentru inca o serie de investigatii. Trebuie sa mentionam faptul ca in timp Amiloidoza s-a asociat si cu mielomul multiplu periclitandu-mi si mai mult starea se sanatate.
Dupa cinci saptamani de investigatii in care echipele medicale care s-au ocupat de mine, avand si aparatura medicala necesara de ultima generatie europeana (fiind si centru de cercetari stiintifice) au analizat starea sanatatii intr-un mod cu totul profesionist si au ajuns la concluzia ca transplantul este obligatoriu si trebuie facut cat mai repede cu putinta. Pentru efectuarea transplantului medicii din Milano ne-au confirmat o suma care depaseste cu mult posibilitatile familiei fiind vorba de 140.000-150.000 eur. Am incercat sa fim solidari, au participat majoritatea prietenelor, cunostintelor, rudeniilor si am reusit sa strangem aproximativ 41.000 eur.
Eu Rodica Chira, familia, si noi toti care s-au implicat (si nu sunt deloc putini) in sustinerea financiara a acestui caz dorim sa multumim tuturor celor care au fost alaturi de noi: consateni, oameni din comunele invecinate, colegi, sponsori ale unor intreprinderi Maramuresene si nu numai.
Dar totodata rugamintea noastra este de a ne sustine mai departe, pentru ca marea cheltuiala de abia acum va urma, deoarece transplantul de celule stem se ridica la aproximativ 140.000 eur, ceea ce depasesc posibilitatile financiare ale familiei.
Ne-am bucura daca si Institutiile abilitate: Directia de Sanatate Publica, Casa de Sanatate Maramures, ne-ar sprijini in obtinerea unui formular European pentru a beneficia de un tratament corespunzator in strainatate.
Sunt consateni, prieteni, cunostinte de ale ei care s-au implicat in actiunea de colectare a fondurilor fara nici o ezitare si le multumesc tuturor pe aceasta cale in numele ei.
Va rugam fiti in continuare alaturi de noi, va multumim si va dorim sanatate.